Cheerful young couple in the morning at home.

Párkapcsolati tanácsadás

A párkonzultáció során a berögzült, megváltoztathatatlannak tűnő játszmák-konfliktusok írhatók át. A kommunikáció tisztábbá válása, egymás mélyebb megértése segíthet másképpen megélni vagy új szintre helyezni a kapcsolatot.

Párkapcsolati mediáció

A mediáció (közvetíés) vita helyett tárgyalás, amely gyors és hatékony módszer az emberek közötti konfliktusok kezelésére. Ha a vitázó felek mediátor segitségét veszik igénybe, akkor egy olyan folyamatban vesznek részt, amelyben a mediátor tartja kézben a vitát. A veszekedést egyenrangú felek tárgyalásává alakítja át. A mediációban mindenki saját magát képviseli, az elhangzottak titokban maradnak. A sikeres mediációs folyamat esetén, a résztvevők közösen, minden részt vevő számára megfelelő megoldást találnak. Végül mindkét fél nyertesnek érzi magát. A felek egy új konfliktuskezelési módszerrel ismerkednek meg, melyet hasonló helyzetekben, maguk is alkalmazni tudnak majd.

A mediátor: középen áll, közvetít, egyeztet, közben jár, békéltet.

A mediáció lépései:

– a probléma megfogalmazása
– az empatikus kommunikáció fejlesztése
– az álláspontok közelítése
– az egyezkedés folyamatának lépésekre bontása
– egyensúly megtartása

Válási mediáció

A válási szándék megjelenése idejében folytatott konfliktuskezelői közvetítői tevékenység, amelynek eredménye lehet az élettársi, házassági kapcsolat megőrzése. Az eljárás közben a mediátor a felek érzelmeit és érdekeit is szem előtt tartva segíti egy írásbeli megállapodás létrejöttét, ami tartalmazza a vagyonmegosztás, szülői felügyeleti jog gyakorlását, tartásdíj összegét, kapcsolattartás szabályozását stb. A mediáció során a mediátor előbb külön-külön tárgyal a felekkel, ahol felméri a felek hozzáállását, körüljárják a témákat. A mediációs ülésre ezek után kerül sor, ahol mind a két fél jelenlétére szükség van.

Szakembereink

Kramarics Rita

Interkulturális pszichológia és pedagógia szakértő, pár- és családterapeuta jelölt, HR tanácsadó

Mezeiné Juhász Ilona

mediátor, coach, párkapcsolati tanácsadó

Aranyos Zsolt

Pár- és családkonzulens, egyéni és párkapcsolati tanácsadás, megcsalás és hűtlenség kezelése

MENTÁLKERT
Szentendre, Dumtsa Jenő u. 13/a., 2.em.