csalad

Szülôakadémia, nevelési tanácsadás

Egyéni nevelési tanácsadás

Szakembereinktől tanácsot kérhetnek:

– bármilyen életkorú gyermekkel kapcsolatban
– bármilyen nevelési problémával, fennakadással összefüggésben
– általános nevelési kérdésekben, a fejlődés szándékával
– családi-, iskolai nehézségek, beilleszkedési-, magatartási problémák

A gyermek és környezete közötti viszony harmóniájának megbomlása a gyermek fejlődési folyamatában okozhat elakadást és alkalmazkodási zökkenők, beilleszkedési zavarok formájában nyilvánulhat meg. Többnyire átmeneti állapotról van szó, vagy enyhe fokú nehézségről, elakadásról, amit a közösség vagy néhány testvér jótékony hatására „kinőhet”.
A szülőkkel való együttműködés segít a változás elérésében. A közös együttműködésben elérhető, hogy az alkalmazkodást akadályozó jellemzők ne szilárduljanak meg magatartási nehézséggé alakulva, esetleg maguk után vonva a tanulási zavarokat.

A szülőkonzultáció segítő, terápiás partnerség, amelyben együtt megtalálhatjuk az okokat és elháríthatjuk az akadályokat. A szülőknek kell rendelkezni azzal a képességgel és szándékkal, hogy tegyenek a változás érdekében. A szülők állnak a legközelebb gyermekükhöz szeretetben, gyermeküket ők ismerik a legjobban és ők tudják a legjobban támogatni őket a fejlődési elakadás feloldásában.
Úgy lehet biztosítani a gyermek egészséges továbbfejlődését, ha újra stabil, biztonságot adó, kiegyensúlyozott viszonyba kerül a környezettel, főleg a családdal.

A tanácsadás menete:

Az első 1-2 alkalom: kapcsolatfelvétel, ismerkedés, problémafeltárás.
A következő az állapotfelmérés, a problémával kapcsolatos személyes információk gyűjtése, majd az együttműködés céljának kitűzése. A kitűzött céloknak megfelelően 4-5 alkalmas terápiás segítő beszélgetéssel történő közös munka szükséges a változás eléréséhez.

 
 

Szülőcsoport – Szülőakadémia

Nevelési problémákkal küzd? Kis- vagy nagykamasz gyermeke engedetlen és megkeseríti a család mindennapjait? Kifogyott az ötletekből és teljesen eszköztelennek érzi magát?

Van megoldás!
Elindítjuk SZÜLŐAKADÉMIA konzultációs sorozatunkat, amely során rövid szakmai előadást követően mód nyílik a témát érintő személyes tapasztalatok és kétségek átbeszélésére.
A konzultációs sorozat 6 alkalomból áll, tematikusan érinti a kamaszkor kiemelt problémáit. A program nyitott, a résztvevők bármikor csatlakozhatnak egy-egy előadás/konzultáció erejéig.

Tematika

Kamaszkor a világ körül – Rövid kulturális kitekintő. Vajon miért ismeretlen bizonyos kultúrákban a kamaszkori problémakör?
Családi dinamikák, struktúrák és azok hatása a gyermekekre
Kamaszok a szülők kapcsolati problémáinak árnyékában
Kortárs-orientáció, amikor a szülők helyét átveszik a kortársak
Variáció egy témára – Esettanulmány
Szülői kudarcok és sikerek – Túlélőtippek

A konzultációt vezeti: Kramarics Rita
Időtartam: 120 perc

Szakembereink

Kramarics Rita

Interkulturális pszichológia és pedagógia szakértő, pár- és családterapeuta jelölt, HR tanácsadó

Pintér Ilona

gyógypedagógus, klinikai pszichológus, pedagógiai szakpszichológus

MENTÁLKERT
Szentendre, Dumtsa Jenő u. 13/a., 2.em.