kismama

Kismama relaxáció

1. Autogén tréning kismamáknak

Egy gyermek érkezése jelentősen átalakítja az anya életét, és átalakítja az egész családi rendszert is. Nem meglepő, ha a várandósság, vagy a szülés közeledte szorongással, aggodalommal vagy éppen félelemmel tölti el az anyává váló kismamát. Ez azonban nem jó sem a magzatnak, sem a kismamának.

Ha támogatással elsajátítja az autogén tréning alapjait, nemcsak a várandósság lesz sokkal nyugodtabb, stressztől mentes és örömteli, hanem a szülés is könnyebbé válik a relaxálni tudó kismama számára. Foglalkozásainkon nem csupán egy technika elsajátításáról van szó, hanem nagy figyelemmel követjük egyéni belső világát, és saját erőforrásait mozgósítjuk a legjobb eredmények érdekében.

Az autogén tréning pszichoszomatikus relaxációs módszer, amelynek segítségével egyensúlyba hozhatjuk testi és lelki, illetve szellemi működéseinket. Kidolgozása J. H. Schultz berlini pszichiáter érdeme. Egyik legtöbbet kutatott és orvosilag leginkább megalapozott relaxációs módszer.
Elsajátítása és rendszeres gyakorlása lehetővé teszi számunkra:

– az intenzív pihenést és felfrissülést, a gyorsabb regenerálódást (10-15 perc relaxálás 2-3 óra alvásnak felel meg)
– a stresszel való megküzdést – megelőzi és kivédi a stressz káros testi-lelki hatásait (magas vérnyomás, szív-érrendszeri megbetegedések, depresszió stb.)
– a tűrőképesség fokozását – csökken a fájdalomérzékenység, tompulnak a kellemetlen érzések, jobban tudjuk kezelni indulatainkat és konfliktusainkat
teljesítményünk fokozását – javul a koncentrálóképesség, összeszedettebbé válunk, fokozódik a kreativitás, élesedik a figyelem
– hogy mélyebb önismeretre tegyünk szert – ezáltal fokozódik önbizalmunk, – öntudatosabbá válunk, és kapcsolataink is javulnak
– hogy nehéz helyzetekben önmagunkon segítsünk

Szeretettel várom: Barabás Brigitta

2. Kismama relaxáció

A kismama-relaxáció egy vezetett relaxáció, mely segít a kismamának az ellazulásban, az anyai szerepbe való megérkezésben, a babára való hangolódásban és oldja a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatos belső feszültséget a légzés és a különböző vizualizációs technikák segítségével.
Kutatások bizonyítják, hogy az édesanyával már a méhen belül kapcsolatot kiépítő babák a várandósság alatt és születésük után kiegyensúlyozottabbak, érdeklődőbbek és nyugodtabbak lesznek, sőt személyiségfejlődésük is gyorsabb hiszen biztonságban érzik magukat ebben a világban. Szintén jellemző, hogy ezekben az esetekben jellemzően kevesebb probléma alakul ki a várandósság alatt, valamint szövődmény-mentesebb a szülés is.

A relaxáció során lehetőség van a magzattal való kapcsolatfelvételre és kommunikálni vele, minél előbb, annál hamarabb alakul ki ez a láthatatlan kapcsolódás anya és magzata között, hiszen az újszülöttek nagyon sok olyan tapasztalattal érkeznek meg erre a világra, ami méhen belül érte őket. Fontos hát, hogy a várandósság hónapjai hogyan, milyen minőségben telnek – anya és magzata számára egyaránt.

Segítek abban, hogy a kismama a folyamatot pozitív élményként élje meg és örömmel készüljön szülésére, ami normál esetben egy örömteli és természetes folyamat.

Szeretettel várom: Ibolya Emese

Kismama relaxáció Brigittával

Barabás Brigitta

neurobiológus, pszichoterápiás módszerekben képzett mentálhigiénés szakember, személyiségfejlesztő coach, WÉK facilitátor, az Otthon.Magadnál Központ alapítója és vezetője

MENTÁLKERT
Szentendre, Dumtsa Jenő u. 13/a., 2.em.