AMBIANCE

Pályaválasztási szaktanácsadás

A pályaorientáció elősegítésében, aktívan közre tud működni a szülő, aki részt vehet a konzultációkon.

Érdemes pályaválasztási szakember segítségét kérni, hiszen a szakember tájékozottabb a munkaerőpiac aktuális és közeljövőbeli igényeiről, így több lehetőség esetén segíthet a legmegfelelőbb lehetőség kiválasztásában. Vele együttműködve, a pályaválasztási pszichológiai vizsgálat vagy segítő terápiás konzultáció által kaphat segítséget abban a serdülő, hogy képességeihez, személyiségéhez, álmaihoz mely továbbtanulási, szakmai lehetőségek illenek. Ha ez megtörtént, érdemes felvételi előkészítők között böngészni. Egy-egy témába vágó kurzus vagy tanfolyam elvégzése is növelheti a fiatalok esélyeit az idegennyelvtudás megszerzése mellett.

Kiknek ajánljuk a pályaválasztási tanácsadást? Pályát először választóknak, azoknak, akik bizonytalanok abban, milyen irányba induljanak el. Azoknak is ajánljuk, akik nem ismerik eléggé a döntéshez önmagukat, a lehetőségeiket illetve a pályához illő képzési lehetőségeket, esetleg pályaváltásra készülnek. A tanácsadás nagyon hasznos akkor is, ha önismeretüket szeretnék fejleszteni a fiatalok.

A beszélgetések során a serdülő szabadon beszélhet magáról bizalmas, elfogadó, itélkezésmentes légkörben. Kérdőíveket, teszteket tölt ki,fény derül a képességekre, erősségekre, készségekre,
Milyen pályával egyeztethetők össze az előbbiek, és hogyan lehet elérni, amit szeretne? A döntést önmaga hozza, annak felelősségével, az alapos előkészítésben segítséget kap.

A pályaválasztási együttműködés lehetőségei és menete

Az első alkalom a szülővel, vagy a serdülő önálló részvételével, ismerkedő, kapcsolatteremtő, problémafeltáró interjú, a további segítő, terápiás együttműködés megtervezéséhez.

-4-5 alkalmat jelentő segítő beszélgetés: feltáró-terápiás, serdülő-szülő konzultáció keretében.

–A részletes pályaválasztási pszichológiai szaktanácsadáshoz minimum -3×1.5 órás segítő terápiás kapcsolati folyamat szükséges, amely pályaválasztási célra irányuló pszichológiai beszélgetések és vizsgálat folyamata. A serdülő aktív tevékenységével (feltáró beszélgetések, tesztvizsgálatok és az eredmények elemzésével), sajátos önismereti munka. Ezt követi egy 2 órás konzultáció, amely szükséges az eredmények megbeszélésére és a pályaválasztási pszichológiai szaktanácsadásra, a fiatal saját felelős döntésének segítésére a kibővített önismeret birtokában.

Pintér Ilona

gyógypedagógus, klinikai pszichológus, pedagógiai szakpszichológus

MENTÁLKERT
Szentendre, Dumtsa Jenő u. 13/a., 2.em.