medveczky

Medveczky Kata

Tanácsadó szakpszichológus, Videotréner, Kids’ Skills Nagykövet, Okleveles rajzvizsgálati szakértő, Metamorphoses meseterapeuta.

2001-ben iskolapszichológusként kezdte pályafutását, majd óraadóként tanított egyetemen, főiskolán önismereti csoportokat, pedagógiai helyzetgyakorlatokat vezetett. A Magyar Videotréning Egyesület tagjaként hosszú időn keresztül számos előadást, képzést, szupervíziót tartott szakemberek számára. Több módszer-specifikus képzésben is jártasságot szerezett. Rendszeresen vezet gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak, szociális munkásoknak csoportokat. Az elmúlt hét évben a Szentendrei Református Óvodában tevékenykedett, mint keresztény pszichológus. Jelenleg a Dunakanyari Család és Gyermekjóléti Intézményben dolgozik, a Pumukli Prevenciós Program koordinátora.

Az egyik legfőbb szakmai célja az, hogy olyan belső erőforrásokra épülő támogatást nyújtson gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak, szakembereknek, amelyen keresztül elérkezhetnek oda, hogy találkozhatnak a valódi belső tanácsadójukkal, a Csodálatos Tanácsossal.

 

HÉTPRÓBÁS ALKOTÓ-FEJLESZTŐ MESETERÁPIÁS ALKALMAK GYEREKEKNEK
Az alkotó -fejlesztő meseterápiás alkalmak középpontjában az élőszavas mesemondás áll. A történet hallgatása során mindkét agyfélteke bevonódik, létrehozza a történet átélésének teljes élményét, és egyszerre működteti az értelmi, az érzelmi és a képzelőerőhöz kapcsolódó funkciókat. A mesehallgatást követő feladatok, próbák e köré szerveződnek. Ebben a helyzetben, egy új egyensúlyi állapot létrehozása a cél, ami abban segíti a mese hallgatóját, hogy benne is végbemenjenek azok a folyamatok, melyek a mesében zajlanak.
Az alkotó-fejlesztő meseterápia alkalmai során népmesékkel dolgozunk, mert a megküzdési stratégiák egész tárházát mutatják meg, viselkedési modelleket adnak, erkölcsi alapmintákat mutatnak be, és mindenki saját egyéni mintázatának megfelelően választhat a különféle helyzetű, eltérő képességű, és sokféle megküzdési stratégiával rendelkező hős közül.
A „Hétpróbás alkotó – fejlesztő meseterápiás” alkalmak állatmesékkel és varázsmesékkel kapcsolódnak a gyermekekhez. Kifejezetten az én-erő aktivizálására, az egészséges én-részek előtérbe kerülésére, a személyiség rendezettségének megsegítésére bátorsággal, tudatossággal.
A meseterápiás alkalmak fő célja: az önbizalom növelése, az érzelmi intelligencia fejlesztése, a szorongás csökkentése.

Célcsoport: óvodáskorú gyermekek, 4-7 év közöttiek és alsó tagozatos gyermekeknek
Csoportlétszám: 6 – 12 fő
Időtartam: 7 alkalom, óvodásoknak egy alkalom 60 perc, kisiskolásoknak egy alkalom 90 perc
Díja: 1 alkalom 8000 Ft (tartalmazza az eszköz és anyag költséget is)
Csoportvezetők: Medveczky Kata, tanácsadó szakpszichológus, meseterapeuta
Farkas Vera, pedagógus, mese- és művészetterapeuta

MESETERÁPIÁS CSOPORT SZÜLŐKNEK
Célcsoport: azok a szülők, akik szívesen néznek szembe a mesék segítségével saját szülői szerepükből fakadó próbatételek megküzdésével
Csoportlétszám: min. 6 – max. 12 fő
Időtartam: 3-5 alkalom, 1 alkalom 4 óra
Csoportvezető: Medveczky Kata, tanácsadó szakpszichológus, meseterapeuta

KIDS’ SKILLS TRÉNING SZÜLŐKNEK
A finn gyökerű módszer, Kids’ Skills a gyermekek fejlesztésének világosan strukturált megoldásfókuszú megközelítése.
Ez a világszerte elterjedt módszer 4 és 12 év közötti gyermekeknek segít abban, hogy örömteli és hatékony tanulási folyamat legyen egy-egy célul kitűzött készség elsajátítása. A módszer központi gondolata, hogy a gyermekek életében felmerülő problémák jó része megfogalmazható olyan készségként, amely megtanulható és/vagy fejleszthető. A szülők megtanulják a képzés során, hogyan keretezhető át a gyermek problémája elsajátítandó készséggé és ennek megtanulását, milyen pozitív, játékos módon tudják támogatni.
A valódi élményt nyújtó tanulási folyamatban a belső erőforrások feltérképezése, a motiváció és önbizalom erősítése kulcsszerepet kap. A gyerekek szeretik a Kids’ Skillst, mert igazán szórakoztató és az önbizalmuk is növekszik.

Várható eredmények:
az eddig nehezen kezelhető gyermekkel hatékony együttműködés alakul ki
szülő és gyermeke között a kölcsönös tisztelet és bizalom légköre megteremtődik és meg is marad
a szülő eredményes és hatékony módon tudja támogatni gyermekét anélkül, hogy megoldaná helyette a problémáit
a szülő tehetséggondozási gyarkolata fejlődik

Csoportlétszám: min. 4 – max. 12 fő
Időtartam: 2 + 1 nap
Díja: 145.000 Ft

VIDEOTRÉNING CSALÁDOKNAK
A holland eredetű videotréning egy rövid, intenzív, segítő-fejlesztő módszer, szülők, pedagógusok és más segítő szakemberek számára. Elsősorban kapcsolatfejlesztésre alkalmazzák, a kommunikációs helyzetekről készült videofelvételek elemzésével. A módszer egyik első alkalmazási területe a család otthona, ahol kiválóan használható ez a gyakorlat-orientált módszer, a szülő-gyermek kapcsolat javítására, a szülők közötti összhang megteremtésére, növelésére. A módszer megoldásközpontú szemlélettel közelíti meg a szülő-gyermek interakciókat.
A folyamat a következő lépésekből áll:

Megrendelés: első találkozáskor megbeszéljük, hogy mit is szeretne a szülő, mikor lenne elégedett a folyamat végére.
Felvétel készítése: rövid 10-15 perces videófelvételt készítünk a család otthonában, az egyik héten.
A felvétel elemzése: a videotréner szakmai szemmel elemzi, elkészíti a visszajelzésre az anyagot.
Visszajelző ülés, amire a felvételt követő héten kerül sor. A videotréner képeket, jeleneteket mutat a szülő(k)nek, akikre nagy érzékenységgel figyel az ülés során.

Ez a szekvencia (2.-4. lépés) ismétlődik addig (kb. 3-4 alkalom), ameddig a szülő úgy nem érzi, hogy elégedett az elért eredménnyel. A folyamatot egy összegző ülés zárja le.
Időtartam: min. 3-4 alkalom
Díja: egy alkalom (felvétel-elemzés-visszajelzés) 50.000 Ft.
Az első alkalomban benne van a megrendelő ülés, utolsó alkalom után záró ülés díja 20.000 Ft

 

Honlap: medveczkykata.hu
E-mail: kata@medveczkykata.hu

MENTÁLKERT
Szentendre, Dumtsa Jenő u. 13/a., 2.em.