gyszfeldolgozas

Gyászfeldolgozás

A gyászról szinte minden embernek valamilyen haláleset, szeretett családtagjának az elvesztése jut az eszébe. Pedig a gyász, mint olyan közel nem csak a halálhoz kapcsolódik. Minden olyan életesemény, ami visszafordíthatatlan változást hoz az életünkbe, egyben gyásszal is járhat. Nézzünk egy pár példát: válás; szakítás; egy barát elvesztése; költözés (még akkor is, ha sokkal jobb, szebb helyre kerülünk); iskola váltása; a munkahely elhagyása vagy megváltoztatása; egy bizonyos fontos, képzeletbeli életkor átlépése; nyugdíjaztatás; anyagi helyzetünkben bekövetkezett változás (akár pozitív, akár negatív)… és még sorolhatnánk a számos esetet.

Vannak a gyásznak azonban kevésbé egzakt, kézzel fogható esetei is, amikor belső énünk szenved el valamilyen veszteséget. Pl. egy remény, egy várakozás, vagy egy álom szertefoszlása, a bizalom elvesztése egy kapcsolatban, az egészségtudatunk sérülése a testünkkel kapcsolatban. De úgyszintén a gyász érzései követhetnek akár egy rég várt, pozitív, örömteli dolgot vagy célt is, mint pl. a házasságkötés, egy gyermek születése, vagy a függőségtől való megszabadulást.

A gyász tehát nem más, mint egy veszteségre adott természetes és normális reakció. Mindazoknak – a sokszor egymásnak ellentmondó – érzéseknek az összessége, amelyet egy nagy változás, életünk addig megszokott rendjének a felborulása okoz.

A gyász érzései sokszor egymásnak ellentmondóak is lehetnek. A veszteség okozta mély fájdalom, a jövőtől való félelem, az ijedtség, az elveszettség, a bénultság, a bizonytalanság, a kétségbeesés, a bűntudat vagy a lelkiismeret-furdalás, a düh, az elszigeteltség, a magány, a reménytelenség és a hiány érzései mellett ott lehet a szeretet, a hála, az öröm, a bizalom, az összetartozás, a megkönnyebbülés és a felszabadulás is. Az igazság az, hogy a gyászolón kívül senki más nem tudhatja pontosan, hogy milyen érzések, gondolatok kavarognak benne.

Mit hoz a gyászfeldolgozás az életünkbe?

Amikor feldolgoztuk gyászunkat a következőket tapasztaljuk:

– Átvesszük az uralmat a történtek ránk való hatása felett,
– újra megtaláljuk életünk értelmét anélkül, hogy attól félnénk, hogy ismét csalódás fog érni bennünket,
– kevésbé félünk az újabb veszteségektől,
– visszakapjuk kellemes emlékeinket anélkül, hogy bűntudat, vagy lelkiismeret-furdalás árnyékolná be őket,
– természetesnek és normálisnak vesszük, hogy a gyászról beszéljünk,
– szabadabban kifejezzük érzéseinket környezetünk reakciójától függetlenül,
– tehetetlenség helyett szabadabbnak, energikusabbnak érezzük magunkat,
– beletörődés helyett valódi elfogadást, megbékélést élünk meg.

Mi a Gyászfeldolgozás Módszer®?

A Gyászfeldolgozás Módszer az USA-ból indult az 1970-es évek végén, Magyarországon Dr. Sarungi Emőke szegedi pszichiáter jóvoltából 2011 óta elérhető. Célja, hogy segítségünkre legyen a jelentős érzelmi veszteség okozta fájdalom, az elszigeteltség és a magány feloldásában. Bár kutatások is bizonyítják hatékonyságát, a módszer sikerét mégis az jelzi leginkább, hogy maguk a módszert kipróbált gyászolók viszik tovább hírét világszerte, és válnak sokszor maguk is a módszert alkalmazó segítőkké.

A Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató Program elérhető csoportos és egyéni formában is. A program alapvetése, hogy minden emberi kapcsolatunk egyedi, ezáltal a gyász is egyedi.

A résztvevők a programban

elkészítik saját veszteségdiagramjukat, majd kiválasztják azt a veszteséget, ami a jelenüket leginkább befolyásolja,
a kapcsolatdiagram alapján megvizsgálják a kiválasztott kapcsolatban átélt meghatározó eseményeket (akár élő, akár elhunyt személyről van szó),
a be nem teljesített érzelmi közlések gyógyító tényezőkké alakításával pontos instrukciók alapján elkészítik a beteljesítő levelet.

A program elvégzésével a résztvevők elsajátítanak egy olyan új eszközt, amit később is alkalmazhatnak korábbi vagy a jövőben bekövetkező veszteségeik esetén.

MENTÁLKERT
Szentendre, Dumtsa Jenő u. 13/a., 2.em.